Direct Printing ve Digital Printing laminatları
Evet bu yazımda piyasa adıyla boyalı parke olarak bilinen Direct Printing veya Digital Printing konusuna değinmek istiyorum. Bu ikiside boyalı olsada aslında farklı üretim teknikleridir.
Yapı fuarında karşılaştığımız Seçkin bey gündemin artık bu konuyla fazla ilgilendiğini ama çok fazla kişinin konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.(bu arada Seçkin bey'le ancak fuardan fuara karşılaşabiliyoruz).
Direct printing continiou bir hattır. Bu hatta silindir üzerindeki gravurler vasıtası ile HDF plakası önce astar tabakası ardından her silindirde farklı bir renk ile boyanır ve deseni verilir. Aynı zamanda alt taraftan balans kağıdı renginde boyanır.En son olarak yüzeye sertliğini vermek amacı ile alümiyum oksit uygulanır ve kurutulur.
Anlayacağınız üzere kesinlikle hiçbir şekilde üzerinde ve altında herhangi bir kağıt tabakası yoktur.
Digital Printing dediğimiz sistemde ise farklılık boyanın silindirler değilde, digital olarak boyanmasıyla elde edilir.
Sistemlerin her ikisindede yüzey kalitesi istenilen AC seviyesine ulaşmakta dır.Üreticiler bu sistemleri balans,dekor ve overlay kağıtlarının aynı zamanda press prosesinin ortadan kalkacağı için daha ucuza maledilebileciğini düşünmüştür.Peki ne oldu?
Son Ligna fuarına yaptığım ziyarette her iki printing sistemininde maliyetlerini inceleme fırsatım oldu. Bilindiği üzere bu sistemlerde 1-2 gün sonra plakalar üretime alınabiliyor bir press prossesi sözkonusu olmadığı için plakanın soğumaya bırakılmasına gerek yoktur.Fakat normal bir press prossesine ait yüzey dayanım kalitesi elde edilemeyeceği kanaatindeyim.Diğer yandan metrekareye düşen boya maliyetleri hiç küçümsenecek rakamlar değildir.
Ülkemizdeki bazı firmalar ekonomik ürün üretebilmek amacıyla alternatif olarak bu ürünüde üretme arafesindedir. Dünya'da bu sistemle üretim yapmakta olan çok üretici yok henüz. Ülkemizde üretim başladığı taktirde maliyet ve kaliteyi değerlendirme daha kolay olacaktır. Aksi taktirde bir önyargı yanlış olur.
Saygılar.
0 yorum:
Yorum Gönder